Kulturkändisar i HLS område.

(fler namn kan komma att läggas upp)


 

Ulf Lundell

 

1949-

Musiker, författare och konstnär. Han växte upp i Mensättra och bodde senare på Hasseluddsvägen. Han hade en konsert 1982 i Nacka ishall där nettot bl a gick till att bygga en ny dansbana på Myrsjöns festplats (taket på dansbanan byggdes senare). När han bodde här 1982 kom skivan ”Kär och galen” ut, där sången ”Öppna landskap” ingår.

Priser och utmärkelser: bl a flera Rockbjörnar, Evert Taube-stipendiet, HM Konungens medalj och Swedish Music Hall of Fame.


IMG_8290.PNG


  

 

(Anders Hultström har tagit bilderna ovan och har även copyright på dessa.)

 

Ulf_bild.jpg

 

Ulf Lundell har haft flera stora konserter på Myrsjöns festplats
Denna bild är tagen  i Augusti 1999 av Anders. Hultström . 

 

  


Axel Malmström

 

1872-1945

En av Sveriges mest kända pressfotografer bodde vid Myrsjön.

Hans bilder utgör ett viktigt tidsdokument som skildrar fattigdomens Stockholm vid tiden runt första världskriget. Han fotograferade de stora hungerkravallerna som startades av kvinnor 1917.

Malmströms största internationella ”scoop” var fotografiet av Lenin utanför Stockholms centralstation 1917.

Han är också känd för sina porträtt av bl a August Strindberg och han dokumenterade de Olympiska spelen i Stockholm 1912.

Axel Malmström skildrade även vår trakt runt Myrsjön och Rensättra och de som bodde här. Han dokumenterade och var med på HLS första möten som i början hölls hos honom och den första dansbanan låg på hans tomt vid Myrsjön. Han fotograferade midsommarfester, kräftskivor och andra tillställningar som HLS anordnade för sina medlemmar.

 

Torsten Renqvist

 

1924-2007

Har gjort skulpturen ”Tjädern” som han skänkt till HLS och som står på Myrsjöns festplats. Konstnären, skulptören och författaren Torsten Renqvist bodde i Kummelnäs, ligger begravd på Boo kyrkogård.

Han var en av Sveriges mest kända konstnärer och finns representerad på bl a Moderna museet, Göteborgs konstmuseum och Historiska museet. Ett stort antal av hans skulpturer återfinns i offentlig miljö runt om i Sverige på universitet, sjukhus, i parker och i kyrkor. Han har även prisats på Venedigbiennalen.

 

Gunnar Gunnarson

 

1918-2002

Författare och historiker. Han har skrivit HLS historik på uppdrag av dåvarande styrelser.

 

Han var son till Carl E Gunnarson som var med och startade HLS. Carl E Gunnarson var också en av de som var med när tomterna till Festplatsen köptes och han valdes som föreningens första ordförande. Han var kvar som ordförande i 18 år.(Text av Susanne Gunnarson)


 


 
stäng